heldum

Alla inlägg den 7 januari 2011

Av Nina - 7 januari 2011 16:28

1-åringen tycker det är så kul att tömma allt på så kort tid som möjligt. Kasta ut saker ur lådor som glömts på glänt, kasta ut alla leksaker ur alla lådor, kasta ut alla bollar ur bolltunnan, klättra upp på bordet och kasta ner allt som ligger där mm mm. Man hinner knappt blinka så ligger nya saker utspridda. Pju, helt slut! Om den sen inte vore för att den äldre tror att hon då får göra likadant...men hon tänker ju inte på att hon kastar lite hårdare och lite längre...sen tycker ju inte hon heller att hon ska behöva städa för den yngre började ju. Den yngre fattar inte vad man säger och den äldre skiter bara i det :) Ja ibland är livet en cirkus.

Av Nina - 7 januari 2011 15:32
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av Nina - 7 januari 2011 08:57

Ringa Heimdall och kolla om inte S ska på sin 5-års kontroll snart och om vi kan få tid samma dag till T. Efter dom besöken ska vi skriva om kidsen till hc här så blir det lite närmare. Men dsk på Heimdall är så himla gullig så jag vill personligen säga tack och hej då innan vi byter. Väntar just nu på att dom skulle ha ringt upp 8:45.

Ringa barnhjärt i Umeå och kolla om tid till T. Det ska vara nångång i februari, men vi har fortfarande inte fått kallelse. Dessutom är jag något osäker om dom har nya adressen då jag VET att landstinget inte är snabba på att uppdatera flyttar. 

Städa HELA huset som inte är städat sen alla kalas. Hade tänkt handla nya dammsugarpåsar, men vädret är inte särskilt utgångslockande så jag tror nog vi tar oss genom huset med den fulla, gamla påsen.

Anmäla föräldraledigt och ändra inkomsten. Stängda förskolor idag så jag fick vara hemma med kidsen. Så lite lek och bus ska vi nog också hinna med.

Ut och skotta gården och plogkanten.


Men vi tar väl dagen som den kommer och ser vad vi hinner med. M samåker så han kommer tyvärr inte hem förrän senare än vanligt. Men sen gör vi heeeelg!

Av Nina - 7 januari 2011 07:17

  

  

Näbbmöss är små och har en undersätsig och muslik kroppsform samt långt utdragen och mycket rörlig nos. Extremiteterna är korta och vid varje fot finns fem tår. Den vanliga näbbmusen är enbart cirka 50-80 mm lång och svansen blir cirka 30-55 mm lång. Den väger runt 3,5-15 g. Pälsen hos näbbmössen är fin, tät och sammetsmjuk. Färgen varierar mellan gulbrun och olika nyanser av grå, brun eller svart. Undersidan är vanligen ljusare än ryggen och hos en del arter finns en markant gräns mellan ovansidan och undersidan. Svansen hos vanliga näbbmöss är från början pälstäckt, men individer som övervintrat har ofta pälslös svans, vilken även kan vara förfrusen i spetsen. Näbbmössens hjärta slår 800 till 1000 gånger per minut. Hjärnans vikt motsvarar hos näbbmöss ungefär 10 procent av hela kroppens vikt, för människan ligger värdet bara vid omkring 2 procent. 

Bredvid snabelslidmössen är näbbmöss de enda högre däggdjuren som producerar gift. Några släkten framställer i salivkörtlarna giftet BLTX. Därför kan de fälla större bytesdjur som groddjur och sorkar. Ett bett av näbbmöss kan därför även av människor uppfattas som stark smärtande. 

Den vanliga näbbmusen är en god klättrare, och tar sig gärna in i hus för att övervintra. Arten är starkt revirhävdande. Den kan vara aktiv både på dagen och på natten. Födan utgörs huvudsakligen av daggmaskar, insekter och deras larver samt snäckor och ibland även av mindre ryggradsdjur. Näbbmössen är mycket aktiva och medlemmar av några släkten äter på ett dygn mera kött än vad deras egen kropp väger. Det beror på deras höga ämnesomsättning. Hos individer som känner sig hotade slår hjärtat 1200 gånger per minut. Om de inte får mat hungrar de snabbt ihjäl. Parningstiden hos vanliga näbbmöss ligger mellan april och oktober. De flesta ungarna föds tidigt under våren eller sommaren. Honan kan föda två till fyra kullar per år. Honan får vanligtvis 4 till 7 ungar per kull och ungarna är ungefär så stora som ärtor och väger bara 0,4 gram. Efter 20 till 22 dagar öppnar ungarna sina ögon för första gången och efter ungefär 30 dagar är de självständiga. De lämnar boet när de är en månad gamla. I naturen blir den vanliga näbbmusen cirka 16 månader gammal.

Luktsinnet är väl utvecklat till skillnad från hörseln och inte minst synen. Dessutom kan näbbmöss liksom fladdermöss och tandvalar undersöka sin omgivning med hjälp av ekolokalisering. De använder sina läten som reflekteras av olika föremål. Hittills är oklart om de hittar sina byten genom ekolokalisering. 

I sina rörelser är näbbmössen livliga och snabba. Man ser ofta deras spår i snön. Lätet är ett mycket fint pipande eller kvittrande. 

Det finns ingen näbbmusart som nyttjas av människan och de betraktas inte heller som skadedjur. Enligt kinesiskt skrock betyder en näbbmus i huset att ägaren får nya ekonomiska tillgångar. Trots namnet är näbbmöss inga möss och dessa djurgrupper är inte heller nära släkt med varandra. 

(Wikipedia)

Presentation

30+, 2 barns mamma och gift. Älskar att sy, snickra, pyssla...ja, allt sånt där produktivt. Försöker bara få tiden att räcka till :)

Fråga mig

1 besvarad fråga

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Arkiv

GÄSTBOK

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards